Mönster och tyger

En otroligt fin hemsida när det gäller dock-mönster hittar du på:

www.meretesyr.se

Här hittar du mönster som du kan köpa till olika slags dockor i olika storlekar och former med bra instruktioner om hur du syr. Du kommer verkligen att bli inspirerad att börja sy om du inte redan gör det!

——————————————————————————————————————–

Här har du förslag på olika hemsidor som säljer söta tyger till dina dockor. Jag har blivit rekommenderad att handla från dessa leverantörer av väninnor som också syr.

Nästa steg blir kanske att du inspireras till att sy något till dig själv. Det finns verkligen mycket att välja på!

Facebooktwittermail

Övrigt

Jag skulle träna på att göra volanger, att fördela dem jämt över plagget, så det resulterade i ett sött litet förkläde. Det blev t o m en liten volang på fickan. Under Sytips får du veta hur du fördelar dem jämt över tyget.

Förklädet knyts fast med bomullsband, både i ryggen och uppe i nacken. Det kan vara svårt för de små dock-mammorna att knyta rosetter så ett förslag är att man fäster ihop tamparna med t ex kardborrband eller en tryck-knapp.

Facebooktwittermail

Tights

Tights är ju ett användbart plagg och superlätta att sy till dockorna. Man syr dem endast i grensömmen och innan du syr den fäster du på den spets eller mudd som du eventuellt vill ha i slutet av benet. Vill du bara göra en avslutande fåll så lägg till 1,5 cm, vik upp och sy fast fållen. Klipp rent!

Nedan finner du ett mönster till hur jag gjorde dockornas tights. Känns det jobbigt råder jag dig att istället gå in på www.meretesyr.se och köper ett mönster. Då får du också många andra mönster på köpet!

Om inte är detta mitt förslag:

Jag använde mig av ett fram- och bakstycke av en långbyxa och tog bort tyg på sidorna för att tyget skulle bli smalare. När du har klippt ut tyget så nåla och prova på dockan tills du har fått tightsen tillräckligt smala. Om detta mönster kan vara dig till hjälp så försök rita av det för att sy ett par tights i ett “svep” utan sidosömmar.

Har skrivit på mitten att det är viktigt att hålla reda på vad som är ben och grensömmar. Kan vara svårt att se skillnad på sådana här små plagg.

Facebooktwittermail

Overaller

Lättast, har jag tyckt, är att göra overaller med raglanärm. Det är lätt att sätta på muddarna och jag ser till att knäppningen blir mitt fram. Naturligtvis lättast att sy i mjuka tyger, men inte för tunna, kanterna rullar sig gärna. Däremot kan muddarna vara i lite tunnare elastiskt tyg än muddväven, men båda delarna går bra. Hoppas du blir inspirerad av dockornas overaller.

En gosig overall i flanell med kapuschong. Kanske är det en pyjamas. Tyget är köpt, kunde bara inte motstå det.

Små möss och ballonger pryder denna overall. Den har dragkedja fram. Overallen är sydd i en tunn jersey som rullade sig men det blev ju bra till slut.

Den här bilden får bli dubbelt så stor för att det är tvillingar som har fått nästan likadana overaller. Den mörkhåriga dockans overall har resår både i ärmar och ben med knäppning bak i ryggen och med en halsringning i samma tyg. Den ljusa dockans overall fick muddar istället för resår. Kanske är det svårt för ett barn att se vad som är fram och bak när man ska klä på dockan, men det märks när overallen sätts på.

En röd overall full med spets och matchande schalett.

Alla overaller behöver inte ha långa ben, eller hur? Ett bra alternativ om inte tygbiten räcker till.

Overall med dragkedja och mössa.

Facebooktwittermail

Sytips

Gissa om jag har lärt mig mycket under den tid jag har sytt mina dock-kläder. Har varit inne på You Tube och lärt mig massor och har t o m vågat mig på att göra knapphål på symaskinen. Många timmar har gått men jag har haft det väldigt roligt och varit så peppad av att få vara så kreativ. Det här är min version av sytips. Kom ihåg, jag är inget proffs, men förhoppningsvis kommer jag att kunna hjälpa någon.

Någon som verkligen är ett proffs är Christina på christinassytips.com. Där får du verkligen hjälp med det mesta inom sömnad.

En stående regel är att du ska pressa sömmarna innan du syr vidare! Axelsömmar pressas alltid mot framstycket om det endast är en söm.

Tipsen kommer att skrivas i bokstavsordning och fyllas på efter hand:

Dragkedjor

  • Dragkedjans längd: Mät ut en cm extra upptill och en cm extra nedtill.
  • Upptill viker du ner delarna till dragkedjan framåt så de hamnar under tyget.
  • Har du dragkedjor som ligger och skräpar. Klipp av dem och använd dem. Fäst ordentligt ett par gånger över slutdelen så att den inte går isär. Du kan också så fast nederdelen i grensömmen.

Knapphål

Våga göra dem på maskin. När du väl klarat av det en gång så fortsätter du!

Linjalen

Glöm inte att använda sömnadslinjalen när du gör stickningar eller fållar ett plagg. Det finns ett litet hål ovanför pressarfoten där du sticker in den. Ett otroligt bra hjälpmedel. Det blir rakt och fint på hela plagget. Uppläggningar görs 3 cm från nederkanten och ska du göra en stickning runt en hals, minst 1 cm från halskanten, ska du alltid börja sy från axeln. Det finns också linjaler på själva plattan där pressarfoten sitter som du kan följa.

Muddväv

  • Klipp muddväven så att den är 2/3 av öppningen där den ska sitta.
  • Sy alltid fast mudden från mudd-sidan.
  • Bredden på mudden på dockornas kläder är klara ca 1,5 – 2 cm så lägg till sömsmån.
  • Istället för den vanliga muddväven kan du använda ett tunnare elastiskt tyg, t o m mer ekonomiskt.
  • Sy alltid fast mudden från en öppen sida, en ärm eller ett ben och sy sedan ihop mudden med tyget. Sömmen ska vara uppåt.
  • Gör du en helt hopsydd mudd innan du syr på den på plagget kan du vika halva sömmen åt var sitt håll så blir den inte så tjock att sy över när du syr fast den
  • Viktigt! Markera alltid mitt bak, mitt fram med hjälp av nålar eller gör små jack med saxen så går det lättare att veta hur långt man ska dra i mudden när man syr fast den. Detta görs både på mudd och tyg!
  • Snyggt blir det om man rundar av en mudd till en halsringning framtill innan man syr på den, t ex när du ska sätta fast en dragkedja efteråt.

Mönsterpapper

Tips! Fråga om du får köpa några silkespapper i en blomsteraffär! Du kanske t o m får ta några gratis!

Pressa eller stryka

När man pressar håller man järnet stilla. Stryker gör man när man rör strykjärnet fram och tillbaka.

Resårer

När du sätter in en resår i t ex en byxlinning. Sy först en stickning runt om hela linningen någon millimeter ifrån överkanten så får du en vacker “volang”.

Volanger

  • Mät tygets bredd där volangen ska sitta och mät ut en dubbelt så lång remsa.
  • Sy två rader med rynkstygn. Stygnlängd 4.
  • Dra i undertrådarna SAMTIDIGT! till önskad längd har uppnåtts.
  • Sätt en knappnål i vardera änden på den rynkade tygbiten. vira om tråden om knappnålen på varje sida så tråden inte flyttar sig
  • Fördela rynkorna jämt över tyget
  • Sy fast volangen.
  • Dra bort den undre rynktråden
  • Ett annat alternativ, om du inte har en rynk-pressarfot, är att sy zig zag över en lite tjockare tråd och dra fram rynkorna via sömmen när du är klar.

Zig-zag eller raksöm

Använd zig-zag när du syr i elastiska tyger. Stygnbredd 0,5 och stygnlängd 1 blir bra. Det går åt onödigt mycket tråd om du använder en söm för elastiska tyger som både syr rakt och kastar på en gång. Vanligtvis fransar sig inte dessa tyger.

Facebooktwittermail

Outfits

Dessa plagg finns i delar i de olika underrubrikerna till Dock-kläder. Här är några av dem samlade som hela outfits. Det är fritt fram att kombinera kläderna precis som man vill. Det gör i alla fall barnen.

Ponchodress
Linne och byxa
Jacka och linnebyxa
Kjol och blus
Tvillingarna, lika men ändå olika
Rödprickig outfit
Tvådelad mysdress
Mjuk klänning och trosa
Spetsdress av gamla spetsar
Jerseyklänning med ficka på magen
Sött i rött
Mysdress i vitt med raka långa ben

Facebooktwittermail

Kjolar

Här är två omlottkjolar som är väldigt enkla att göra. De kantas med en snedslå både upp- och nedtill och fästs ihop med ett kardborrband där bak.

Jag hade en gång en tunika som bestod av många spetsar. När det var dags att slänga plagget sparade jag spetsarna och ett par delar av dem blev en festlig outfit. Allt som behövdes förutom tråd var ett resårband.

Facebooktwittermail

Mössor

Här finns två varianter av huvudbonader. Den ena är en fem-kantig mössa där delarna sys ihop och nederkanten avslutas med en snedslå. sätt gärna en knapp överst, dels för att det är dekorativt, dels för att det döljer sömsmånerna högst upp på toppen av hatten.

Den här svart/vita mössan består också av fem delar men avslutades i nederkanten av en vit spets.

Den andra varianten är en schalett som klär dockan väldigt fint. Den kan knytas fast bak i nacken eller knäppas fast med en tryck-knapp. En liten bit resår är också ett alternativ. Det går också bra att bara sy ihop ändarna och trä på schaletten på huvudet.

I närbild ser schaletten ut så här men denna gång med en spets med en guldtråd i mitten. Observera inprovningarna på var sin sida om mitt fram.

Här har vi en knytmössa som är rynkad bak. Prova att rynka även mitt fram!

Facebooktwittermail

Överdelar

Överdelar på klänningsmönster går bra att använda till sömnad av linnen och blusar. Åter igen är det kombinationen av färger eller detaljer som gör plagget. Positivt är ju blusen som inte har någon ärm. Det är bara att vika in kanten, eller sy på en mudd om man så vill.

Den här överdelen hör till mysbyxan under Långbyxor. Mjuk och skön med en tunnare mudd runt midja, ärmar och hals. Inga knappar behövs.

En mjuk överdel med raglanärm. En blomma fick lyfta upp allt det vita.

Mycket bra modell. Samma som överdelen till mysbyxan men med V-ringning. Var tvungen att göra en öppning eftersom tyget är stumt, dvs inte elastiskt så den gick inte att dra över huvudet. Spetsarna runt ärmarna sys på innan sidsömmarna sys.

Kjolen hittar du under Kjolar. Naturligtvis måste det ju finnas en överdel också.

Sommar och varmt och det räcker med linne och trosa. bakstycket är delat så man kan trä linnet över huvudet och knäpper med en tryck-knapp.

Tro det eller ej men det låg två spetsbitar i mina gömmor och det blev en poncho. Jag sydde ihop dem och se på resultatet. Under knappen sitter en större tryck-knapp. Tillsammans med byxor och mössa blev dockan elegant.

Facebooktwittermail

Jackor och kappor

En del jackor kan man också kalla för blusar, beroende på hur långa man gör dem och i vilket tyg.

Rött är sött. Visst? Pillrigt med fickan, men det är de små detaljerna som gör det. Schaletten hittar du under Mössor och shortsen ligger under Trosor.

Jag hade en liten tygbit över från en filt som jag gjorde till mitt barnbarn. Egentligen är det ett blusmönster med en rund krage men det blev en morgonrock! Här satte jag två söta blommiga applikationer ovanpå de större tryck-knapparna jag använde för att dölja tråden som jag hade satt fast tryck-knapparna med.

Samma mönster som den ljusblå morgonrocken. Den här modellen kan vara både kappa och klänning. Knäppning med tryck-knappar. Det går också bra med kardborrband eller om du vill sy knapphål förstås.

Hade en bit vitt tyg också i samma stil som den blå morgonrocken. Den blev kortare men fick istället en kapuschong. Varmt och gott att ta på efter badet. Om du tittar noga så har jag använt tryck-knappar som sitter på ett band. I detta tyg syns det knappast att sömmen buktar ut lite där knapparna sitter. Du kan också använda vanliga tryck-knappar eller kardborrband istället för tryck-knappar på band.

Det här plagget har fått blommor som applikationer. Man kan köpa band med blommor på och klippa av en blomma i taget. Mer ekonomiskt, dessutom en fin detalj i allt det vita. Ärmar och nederkant lade jag upp för hand. Man måste ju inte sy allt på maskin.

Samma modell som den vita morgonrocken. Så olika det kan bli beroende vilket tyg man använder! Matchande knappar fick jag köpa till, också för att dölja tryck-knapparna under. Nu har jag lärt mig sy knapphål så nästa gång blir det riktig knäppning! Sydde ett par passande linnebyxor som du hittar under rubriken Långbyxor.

Facebooktwittermail