Ganska kul idé, eller hur? Kanske kommer pysselmormor på fler pyssel med snäckor. Hade inte så många olika storlekar av snäckor men man kan ju variera dem hur mycket som helst och måla dem i all världens vackra färger och dekorera dem, kanske t o m med glitter. En kvist av en novemberkaktus fick agera havsväxt.
Material
- Snäckskal i olika storlekar
- Ögon eller stenar till ögon
- Limpistol
- Färg, ev glitter
Hur gör man
- Tumregeln: måla de olika delarna innan du limmar ihop dem.
- En fena ska sitta på ryggen och gärna två snäckskal till stjärtfenan
- Limma fast de olika delarna med limpistol, det blir svårt med vanligt lim
Vi lär oss räkna med kottar. På datorn skriver vi ut: “Jag är xx år” och barnen får limma fast lika många kottar som de är gamla. Kul, lätt och lärorikt!
Han är väl för söt, Rudolf med röda mulen! Ni plockade väl tall- och grankottar och några pinnar i höstas så att ni skulle kunna pyssla med dem på vintern. Rudolf är gjord av dessa tre material plus lite röd färg med lite glitter på nosen. De små kvistarna blev fina horn!
Material
- En tallkotte
- En grankotte
- Små kvistar och grenar
- Plastögon
- Röd färg till mun och lite glitter
- Lim
Hur gör man
- Börja med att göra klar varje del för sig.
- Huvudet: Använd tallkotten och bryt två små grenar till horn, ta fram passande plastögon och limma fast allt
- Kroppen: Limma fast fyra små grenar till ben på grankotten. Försök att få renen att stå på benen.
- Låt varje del torka för sig och limma sedan ihop de båda kottarna. Bäst är att låta renen ligga på sidan och torka.
- Hoppas du fick renen att stå på alla fyra benen fast huvudet är tungt!
Till detta träd behöver du en lång tom pappersrulle som bas. Stapla sedan massor av mjölkpaket på varandra runt pappersrullen och tejpa ihop dem. När trädet har nått den höjd du vill ha täcker du stammen med tidningspapper som är doppat i tapetklister, Limma fast stammen på en större kartongbit så att trädet står stadigt. När klistret har torkat målar du stammen brun.
Nu behöver du göra trädkronan och plockar grenar, Obs från marken! och sticker ner dem i det tomma röret. en vacker trädkrona har vuxit fram! Förmodligen vill du också ha löv på trädet och dessa gör du genom att riva silkespapper i småbitar och klistra på grenarna. antingen limmar du fast pappret som det är, eller kan du vika pappret runt grenen.
Väljer du att göra ett sommarträd är det fint med olika gröna silkespapper. Gör du ett höstträd så väljer du höstens färger.
En variant är att bara sätta ner grenarna i en vas, burk, eller vad du har och dekorera löven som ovan.
Material
Till stammen
- En lång pappersrulle, gärna ca 10 cm diameter
- Mjölkpaket, ett 20-tal
- Tejp, bred
- Tapetklister
- Brun färg
- Kartong
- Lim
Till löven
- Silkespapper
- Lim eller tapetklister
Man måste ju ta vara på det naturen erbjuder, även när det gäller pyssel. På förskolans gård finns flera rönnbärsträd och bären hamnar både på sandkakor som dekoration och i rönnbärssandsoppan. Pysselmormor plockade in bär och blad med hjälp av barnen och så gjorde vi våra egna rönnbärsträd.
Materialet är bara rönnbär och blad samt lim och en krita att rita stammen med.
Igelkottmamman har just fått tre små ungar så de är ute på sin första vandring.
Du får godtyckligt rita av mor och barn. Tandpetarna är klippta med en sekatör och spetsarna är vända bakåt!! Ungarnas spetsar är mycket kortare än mammans.
Det är pillrigt att sätta dit tandpetarna. Här användes en pincett, tandpetarna lades ut, limmet sprutades över och tandpetarna ordnades till med hjälp av pincetten.
“Små, små, fågelungar sova i sitt bo, lilla fågelmamman får då ingen ro”……de skriker efter mat och snart kommer mamman och ger dem en liten mask. Det finns gott om maskar på Pysselmormors hemsida.
Man tar det material man har och det blir som det blir. På förskolan hittade vi färgade trästickor som vi kunde ha till boet och flörtkulor som kunde bli fåglar. Hade vi haft brunt tjockt papper och pompom-bollar så hade boet sett lite annorlunda ut.
Barnen tyckte också att vi skulle göra fågelmamman och en vårsol som lyste på himlen,
Det blev ett roligt och färgglatt grupparbete som vi alla blev väldigt glada av.
Material
- Ett tjockare ark i valfri färg att göra boet på
- Färgade trästickor (eller brunt papper som klipps i ca 3 cm smala bitar)
- Flirtkulor i olika färger (eller pompom-bollar)
- Näbbar av orange trästickor eller vilken färg du vill (eller orange papper alt färdiga näbbar)
- Lim
- Plastögon
- Fjädrar till fåglarna
Hur gör man
- Rita upp storleken på fågelboet så barnen vet var de ska lägga trästickorna/pappersbitarna på.
- Limma ihop materialet till ett bo.
- Plocka fram flirtkulorna och stick in en orange trästicka till näbb i flirtkulans hål. Doppa den först i klister. Använder du pompom-bollar får du klippa ut en näbb i orange papper och klistra på.
- Sätt fast huvudena ovanför boet.
- Limma fast fjädrarna på varje fågel
När elementen sätts på för vintern så vissnar blommorna. De är vana att få vatten någon gång i veckan men nu blir det kaos, de blir fortare torra, gula och fula.
På min morgonpromenad plockade jag lite blåbärsris. Hade med mig sekatören så det gick lätt, skulle ju bara ha en liten bukett. När jag kom hem tog jag bort alla fula och vissnade kvistar, satte en gummisnodd runt stjälkarna och stoppade ner dem i en vas med vatten. Skulle inte förvåna mig om det börjar komma blad på riset. Om det inte gör det kan man ju klippa ut blad i grönt papper och klistra på riset.
Pillerjobbet med att trä sytråd genom de blå pärlorna tog en halvtimme. Kom underfund med så småningom att det gick lättast att trä på alla pärlor på sytråden och klippa av tråden i ganska långa längder innan jag gjorde en liten knut för att kunna hänga upp dem i riset. Valde mellan blå och grön sytråd, den blev grön.
Material
- Blåbärsris
- Blå pärlor
- Sytråd, blå eller grön
- Sax
Plocka med dig stenar från naturen och måla och dekorera dem.
Material:
Du behöver bara färg, dekorationsmaterial och lim.
Bestämmarstenen
Stenarna behöver inte bara ligga där och vara fina. Ett bra tips är att använda en sten till Bestämmar-sten. Ibland kan det vara svårt att leka, t ex tre stycken, så att alla får vara med att bestämma. Ni väljer ut en sten och gör den till Bestämmar-sten. Stenen får gå runt och det barn som har stenen får bestämma hur leken ska gå till. Bäst är naturligtvis om pedagogen kan ta tid så att alla har möjlighet att ha stenen i gruppen.
Är det en racerbil eller bara en vackert dekorerad sten?
Att göra skogsutflykter är jättekul, det finns så mycket att leka med och så hittar man små söta djur och insekter under bark och stenar, i kottar och på marken. De större pinnarna kan man bygga kojor av men de mindre pinnarna, som är sådär 20 cm långa kan man använda bl a till att rita med i sanden, skriva sitt namn med eller göra figurer av.
Barnen fick i uppgift att leta pinnar som de sedan kunde skriva sitt namn med. Det gällde att hitta pinnar i rätt längd och tjocklek. Pinnarna målades och klistrades upp på två längre pinnar. Så här fin blev Biancas pinne:
För att träna barnen i matematik, som ingår i läroplanen, så är leken med att hitta en pinne som är lika lång som handen eller foten en uppgift som både är individuell och en gruppaktivitet. Barnen får då en uppfattning om vad både centimeter och decimeter är.
Här är pinnar som är lika stora som foten
Nu har vi letat efter material i skogen som är lika stora som handen