Något fint att ge bort till Alla hjärtans dag t ex. Häng den på väggen, skicka den som ett kort eller häng den i en blombukett som ett gratulationskort. Jag brukar leta fram en passande form i Power point, skriva in texten jag vill ha och limma fast på baksidan.
Vill du inte sy hjärtat på en papptallrik går det lika bra att sy hjärtat på en bit hårt papper.
Kreationen har en papptallrik till på baksidan för att dölja trådar och knutar som har blivit när du sytt hjärtat. Pepparkaksformen bestämde hjärtformen och det lilla hjärtat gjordes på fri hand.
Tallriken har en diameter på 14 cm och den är platt fast den ser skålformat ut. Tallriken böjer lite på sig när den är målad.
Material
- Två flata papptallrikar ca 14 cm i diameter
- Garn som går att trä på en tapisserinål, ta möjligtvis ett tjockare garn och använd en ryanål
- Färg
- Blyertspenna
- Nagelsax
- Nål
- Färgat papper – lite stadigare till hållaren eller använd garnet som du kan fläta eller göra en snodd av
- Lim
Hur gör man
- Mitt tips! Ta en pepparkaksform i lämplig storlek och rita dit hjärtat med blyertspennan
- Ta nålen och gör täta hål i kanten av hjärtat.
- Sudda bort blyertsstrecket
- Rita ett mindre hjärta i mitten och klipp ut det. En nagelsax är ett bra hjälpmedel.
- Måla tallriken och låt den torka
- Trä tråden på nålen och sy i de små hålen du har gjort. Behöver du byta tråd gör du en knut på baksidan
- Klipp ut en “hängare” av en bit papper eller gör en hängare av garnet du sytt hjärtat med
- När hjärtat är färdigsytt tar du den andra tallriken och limmar fast den på baksidan.
Det blir väldigt snyggt när du syr med langettsöm men det går naturligtvis lika bra med raksöm för de som inte klarar det. Det lilla hjärtat sys på innan du syr ihop hjärtat.
Här visar jag hur man syr ihop t ex ett hjärta med langettsöm. Barnen klarar det utmärkt, bara de kommer in i hur man gör. Du måste ha en tapisserinål, själv kan du ha en spetsig men det är bäst för barnen om den är trubbig.
Stick upp nålen från undersidan och dra tråden tills det har bildats en liten ögla. Trä in nålen i öglan.
Dra till tråden och sömmen är klar. Börja om från början och stick in nålen underifrån.
Fattade du?
Kalla ägg passar bra på smörgås, men ska du äta dem varma så är det bra att ha en äggvärmare till hands. Det ser dessutom mycket trevligt ut på påsk- eller frukostbordet när alla har varsin personlig äggvärmare för inte behöver alla se likadana ut!
Äggvärmaren är 9 cm bred och 8 cm hög, exklusive kammen
Material
- Rött och gult filttyg
- Vit tråd
- Plastögon
- Lim
Hur gör man
- Klipp ut tygbitarna.
- Sy ihop kycklingen med langettsöm. Syr du med vanlig raksöm så stoppa in tuppkammen så den kan sys fast samtidigt som du syr de gula tygbitarna. På bilden är den fastklistrad på baksidan.
- Limma fast näsa och ögon.
Sy ett hjärta med korsstygn. Sätt fast det på ett Alla-hjärtans-dags-kort eller ha den bara som en liten duk. Om barnet inte har sytt korsstygn förut så ett hjärta ett bra mönster att börja med.
Lämna några centimeter runt om hjärtat så att du kan dra ut lite fransar runt om.
Tips till förskolan och föräldrar!
Både pedagogisk och praktisk är denna sagopåse. Vitsen med påsen är att ett barn varje vecka får ta med sig påsen hem, välja sin favoritbok och ta med den till förskolan. Barnet får sitta bredvid fröken när hon läser, om inte barnet själv kan läsa, och vända blad. Barnet kommer i fokus och många nya böcker kommer att läsas.
Påsen är sydd i dubbelt tyg för att hålla och handtagen är förstärkta, också med dubbelt tyg och ett par extra sömmar. Bokstäverna, SAGOPÅSEN, är urklippta från datorn, ritade på ett papper och urklippta i filttyg, påklistrade på påsen, men även fastsydda. För sent kom jag på att man faktiskt kan köpa Vliseflix som du kan klippa ut bokstäverna och bara pressa på. Finns att köpa i tygaffärer på metervara.
Gör en liten väska/påse till ditt barn, t ex till gymnastikkläderna. Bra med namn på påsen.
Min brorson, Alfred, ville också ha en koja men han ville ha den på ett speciellt sätt. Det blev svart tyg som bas till långsidorna och taket och rött till gavlarna. Jag hittade ett tyg med hus på som hade en väldans massa fönster. Jag klippte ut husen och sydde fast dem på det svarta tyget. Det tog en evig tid att klippa ut dem med nagelsax och zig zaga varje fönster för att det skulle kunna komma in lite ljus. Han fick naturligtvis också ledlampor att sätta i taket på sitt bord.
Även denna koja fick band istället för sömmar på hörnen.
Jag mätte på mitt eget bord för pojkens bord var mycket större så det fick plats två huslängor.
Bokstäverna har jag först dragit ut på datorn, ganska stora, klippt ut dem från pappret, klippt ut dem i vitt filttyg, klistrat fast dem på ett svart tyg och till sist sytt fast dem på maskin. Det tar sin tid men kojan blir ju väldigt personlig när barnet får sitt namn på dörren.
Jag fick blodad tand av att sy kojan till förskolan. Klart att jag måste sy en till mina barnbarn också så att de kan leka med den när de är hemma hos mig. Själv hade jag sparat gamla spetsar ifrån kläder som jag slängt och min mamma hade givit mig en hel bunt med gamla hemvirkade spetsar som nu kom väl till användning.
Det blev många öppningar i denna koja, t o m gardiner i linne och en postlåda utanför dörren. Alla fönster och dörren blev kantade med spets. Jag gjorde likadant här att jag klippte ut delarna som skulle passa bordet men denna gång sydde jag fast bomullsband istället för att sy ner alla sidor. En farlig massa band blev det, men jag tycker att det blev fint med alla rosetter som matchade spetsarna.
Det roliga med leken i den här kojan var bara inte bara inuti kojan utan även ovanpå. Det ena barnbarnet bodde på övervåningen. För att det inte skulle bli så mörkt i kojan köpte jag led-lampor på Clas Ohlson och fäste fast i taket. De sitter alltid kvar där.
Det blev sex små fönster på baksidan av kojan
Mycket spets och rosetter blev det och det brukar faktiskt komma post i brevlådan
Alla barn tycker om att bygga och leka i kojor, vågar jag påstå. Det är dock lite svårt att bygga kojor inomhus, visst med stolar och filtar men filtarna ramlar alltid ner. Därför kom jag på idén att sy kojor till barnen.
Det hela började med att vi hade en hel massa tyger på förskolan som bara låg där i skåpet och man ska ju försöka återvinna så mycket det går så jag plockade ihop några tygbitar och sedan fick fantasin bestämma hur kojan skulle se ut. Jag mätte bordets längd, höjd och bredd och klippte till efter måtten, men med sömsmån. Det blev både fönster och dörr och hela tygstycket, kojan, trädde jag sedan över bordet. Dörroppningen förstärkte jag med ett annat tyg och själva dörren hänger rakt ned.
Gissa om barnen blev glada. Leken gick mestadels ut på att ta in så många saker det någonsin gick in i kojan och sedan leka.
Så här blev den:
Gardinerna i fönstren går att lyfta på och räcker bara ner till mitt-strecket på fönstret på den ena sidan och på den andra sidan kan man lyfta på alla fyra gardinerna.
På vilken förskola väver inte barnen, pojkar som flickor. OK, det finns säkert förskolor som inte har små vävramar men det är ett i alla fall ett kärt pyssel och fordrar koncentration så att pinnen går upp och ner på rätt ställe och att man inte glömmer att sätta tråden om ytterkanten innan man börjar på nästa rad.
Ett flertal barn har gjort väskor av sina färdiga vävar. De har valt ett tyg att sätta på baksidan och detta är ett utmärkt tillfälle att lära barnen sy langett-söm för att få en stadigare väska. Det bakre tyget, helst ett filttyg som är lätt att sy i görs lite längre så att man kan vika över det på framsidan och fästas med en knapp.
Till sist har de fått göra en snodd, några trådar som man gör en snodd av genom att två stycken håller i var sin ända av trådarna och snurrar åt var sitt håll. När trådarna börjar bli lite stela tar man tag i mitten av de snurrade trådarna, först en decimeter från slutet, och fortsätter sedan tvinna ihop snöret.
Trådarna sys fast på väskan som kan bli så här fin: